Torsdag!!

Hej alla där ute!
Tiden går så himla snabbt, snart är det för tusan helg. Återigen! Galet alltså! Nu klockan fyra ska jag, Sofie och Ingrid på ännu en liten roadtrip till  Mankato. Tanken var att vi skulle dit för att skaffa Social Security-nummer, men det visade att vi inte skulle hinna så vi bestämde oss för att dra och shoppa. Så tjugo över fyra drar vi och nu är klockan lite över tre.
 
Här kommer en bild på en av mina favoritdrycker här i USA: Pink Lemonade
Det är typ Guds gåva till mig, himmelska tider!
 



Football

Jag och Sofie har de senaste dagarna fått en chrash course i Amerikansk Fotboll, även kallat Football här. Det började med att Kendra, som är Sofies roomie, bjöd in oss till hennes brors high school fotballmatch som tog plats ca 10 min från St. Peter i en stad som heter Le Sueur. Roligt nog så vann hennes brors lag mot motståndarna. Vi fick oss en liten genomgång av reglerna av hennes släktingar, fast det är fortfarande lite oklart hur det går till, haha!
 
Igår söndag åkte jag, Sofie och en massa andra Gustavus elever in till the Cities för att kolla på en NFL match mellan Minnesota Vikings mot San Fransisco 49:ers. Det var verkligen en upplevelse, var precis som jag förväntat mig att det skulle vara. Folk är verkligen riktiga supportrar här! För att inte vara sämre än de andra supportrarna köpte vi varsin Minnesota Vikings keps, haha! Tydligen så trodde alla att The Vikings skulle förlora, för dem är tydligen inge bra iår och dessutom så spelade dem mot The 49:ers som är bland dem bästa i landet, överraskande nog så vann Vikings! Det var kul, hela arenan blev helt vild!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



Och rätt svar är...

Rätt svar på föregående fråga är: C
 
Vi spenderade lördagskvällen i Svenska Huset med eleverna som läser Scandinavian Studies, proffesorer och den svenska prästen med man. Det var hur trevligt som helst, och det var supergott med kräftor! Trodde verkligen inte att jag skulle få tillfälle att äta kräftor här i Amerikatt. Här kommer lite bilder på kalaset!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



Gissa vad..

Här kommer en liten tävling, och den som gissar rätt vinner.......äran! Daramdamdammdaaaaaaam!
 
Vad gjorde jag och Sofie i lördags?
 
A) Var och klippte oss i varsin matchande frisyr, så nu ser vi ut som tvillingar.
B) Träffade Prince utanför hans hus i The Cities.
C) Åt kräftor och sjöng snapsvisor på svenska tillsammans med en präst?
 
Så gissa på nu, jag förväntar mig hela kommentarsfältet fullt av gissningar! Annars så lägger jag inte upp några bilder på spektaklet, he he!



Regnet faller ner

Hej Hej!
Här kommer ett inlägg från ett regnigt St. Peter, MN. Supertråkigt väder. Kallt och regnigt. Börjar äntligen likna lite Sverigeväder! Idag är en sån där dag då jag hellst av allt skulle vilja ligga inne och kolla på film och mysa, men nej. Icke det. När man har fyra kurser att hålla reda på så måste man ligga i. Tycker att det enda jag gör är att plugga, plugga, plugga. Men verkar ändå aldrig riktigt ta mig i fas. Känns inte riktigt som jag når fram.
 
Det största skillnaden mellan Sverige och USA vad gäller universiteten är väl att här ger dem en så himla mycket att läsa. Okej nu har jag bara varit här i några veckor, så jag kanske inte ska uttala mig. Men det känns som att nivån på själva "svårighetsgraden" ligger aningen under den svenska, men att dem å andra sidan ger en typ 50 - 80 sidor att läsa i veckan samt inlämningar och quizes som ska in, så jag antar att det jämnar ut sig. Ja nä, visst det låter inte så mycket tycker ni, men tänk att ha så i VARJE kurs. Så 200 - 320 sidor text,4 quiz och 4 reading reviews i veckan. Gäller att inte hamna efter.

Men det är så himla intressant så jag ska försöka undvika att klaga. Kunde varit värre. Tänk om jag hade varit tvungen att läsa företagsekonomi eller något liknande. Ve och fasa!
 
Så vad har hänt sen sist?
Jo, vi drog till IKEA i the cities. Det var jättekul, spenderade kanske lite mer än jag skulle. På saker som jag inte visste jag behövde. Var härligt att komma bort från campuset en stund. Även om alla är så himla trevliga och snälla, så blir det lite instängt att vistas här 24/7. Speciellt när man är van att vara mer självgående hemma i Uppsala, och för det mesta kunna bestämma själv när man vill vistas på campuset. Men det är väldigt skönt att ha så nära till allt. Tar mig ca 5 min att gå till mina lektioner. Annars så har jag mest försökt plugga ikapp och haft lektioner. Räknade ut att jag har 10,5 h lektionstid I VECKAN! Haha, jämför det med i Uppsala då jag hade 2,6 h schemalagd lektionstid i veckan.
 
Imorgon ska jag, Ingrid och Sofie till Mankato. Sofie behöver köpa jeans och jag och Ingrid kommer väl säkerligen hitta någonting välbehövt vi också. Ska bli trevligt med en litet tjejutflykt igen, vi har alltid så himla roligt när vi åker!
 
Lite tråkigt inlägg, men återkommer efter helgen då jag kanske har lite roligare saker att prata om än om skolan. Jag och Sofie har blivit inbjudna av Svenska huset därmånga av Scandinavian Studies elever bor. Sen visas även Magic Mike på fredag och lördag så den ska jag och några andra tjejer gå och se. Har ju redan sett den med Luisa en gång hemma i Sverige, och ser den mer än gärna igen! Förra helgen visade dem skräckfilmen The Cabin in the Woods.... vid huset i skogen. På rikt altså! Det var sjukt läskigt att gå hem efter det. Men mysigt att se film ute under en stjärnklar himmel.
 
Åh vilket långt inlägg det här blev. Och inte ens en bild lyckades jag trycka in. Tråkigt av mig. Allt blir ju så mycket roligare med bilder!
 
 



Pictures of the campus

Tog som hastigast lite bilder från campuset när jag och Sofie gick för att hälsa på Ingrid. Ingrid är en Gustavus student som vi lärde känna i Uppsala då hon var där på utbyte. Ingrid bor på andra sidan av campuset i en byggnad som heter Southwest. Där är det rena rama motsattsen från här, nybyggda och fräscha rum och lägenheter med fina soffor som studenterna kan sitta och plugga i. Vill SÅ gärna bo där istället för här. Och att ha tillgång till ett eget kök skulle vara underbart, ni vet inte! Då slipper man dessutom gå på Meal Plan, vilket jag måste nu då jag bor i korridorsrum. Det är stört dyrt dessutom. Sofie räknade ut att vi har ca $10 per dag som ska räcka till tre mål mat. Inte mycket alls!
 
Min och min roommates dörr.
 
 
 
 
 
 
Här ser ni football stadion.
 
 
 
 
 
 
Sofie framför Beck Hall, här jag har tre av fyra kurser.
 
 
 

The Christ Chapel. Där jobbar en jättetrevlig svensk pastor vid namn Sabina, även hon utbildad i Uppsala!
 
 
Här ser ni hur torrt det är på marken. Inatt regnade det lite som tur var.
Och byggnaden är den som Ingrid bor i, Southwest.
 
Sofie passade på att sitta lite i sofforna i väntan på Ingrid.
 
Mittemot Southwest ligger Swedish House, också ett studentboende. Där har dem fika varje vecka på torsdagar om jag inte minns fel.
 
 
Igår hade jag förresten min första lektion. Det var Gender/Women studies. Verkar vara en jätteintressant kurs och professorn verkar riktigt bra! Idag hade jag även Principles of Sociology och en historiakurs som heter Women in the U.S. Den senare ska jag nog byta ut mot något annat, var inte min cup of tea om man lägger det så. Nu klockan halv tre ska jag iväg mot min tredje och sista kurs för idag, nämligen Criminology. Den är jag nog mest peppad inför. Hoppas den lever upp till förväntningarna!



Tattarkvarten

Okej, här kommer lite bilder på rummet. Det ser ut som en tattarkvart, jag vet. Men det är som det är. Standarden är inte på samma nivå som Sverige. Men det är inte att det är dåligt. Det är slitet men rent. Och det är ju det viktigaste! Har i alla fall trevlig utsikt över tennisplanerna och staden med skogen där i fjärran. Alltid något!
 
 
 
 
 
Blev lite konstig bild för är ett myggnät som man inte kan ta bort från fönstret.



Goddag i stugorna

Ännu en varm dag här i St. Peter, Minnesota. Just nu säger min telefon att det är 28 C ute. Och det är minst 35 C i rummet känns det som! Och ingen AC. Har inte stängt fönstrena en enda gång sen jag kom hit och tror inte att jag kommer att behöva göra det förrens någon gång i oktober.
 
Sen sist vi hördes så har jag hunnit besöka River Hills Mall i Mankato. Tar ca 15 min att köra dit. Alla vi internationella studenter åkte dit i en sån där stor gul skolbuss som man alltid ser på tv ni vet. Det kändes lite som att vi var på utflykt med dagis nästan, haha! Det var enligt andra studenter inte så "stort" i jämförelse med andra shoppingcentrum här i Amerika, men jag tyckte då det räckte och blev över. Där fick jag för första gången besöka en av mina nya favoritaffärer, Target! Köpte mig en hårfön för ca 70 kr, en plattång för runt 300 kr och ett stort fint block med massa "inbyggda" plastfickor som man förvara lösa papper i, perfekt nu inför skolstarten! På tal om papper så har vi upptäckt att amerikanerna inte använder A4 format eller liknande. Istället har de ett eget hittepå-format. Så typiskt amerikanerna, haha! Sen blev det en sväng in på Victoria's Secret för att därefter avsluta på en affär där jag köpte nytt hårspray och nytt serum för håret från Bed Head, $9.99 styck!!! Älskar att det mesta är så billigt här!
 
 
 
Men jag måste till IKEA för att införskaffa mig ett tjockare täcke. Just nu har jag ett lakan och det duger gott och väl i den här värmen, men är rätt säker på att när temperaturen sjunker så kommer jag behöva något tjockare. Och filten jag fick låna av skolan känns inte riktigt som ett alternativ när jag är van vid mitt tjocka och mysiga duntäcke hemma. i Sverige. Sen fattar jag inte riktigt grejen med filt istället för täcke. Filten är tung och väldigt kompakt, inte ett sånt stort fan av filt, nej. Sen är sängen helt okej förutom att det behövs en bäddmadrass, men det hade kunnat vara värre. Jag hade kunnat få Sofies madrass, den är helt bedrövlig! Stackars Sofie...
 
Nu har vi orientation med de nya studenterna, så kallade freshmans. Alla är jättetrevliga, men man märker att man är äldre än dem med si så där 5 ÅR! Haha! Igår hade vi en massa lekar och lite sånt. Vi gick och utförde massa uppdrag, hade massa frågelekar och sen fick var vi även bjudna hem till rektorn som bjöd alla nya 600 studenter på glass, det var mycket mycket gott! Lite ovanligt att rektorn bjuder hem alla studenterna, tror knappast att det skulle hända i Sverige. Sen hade Residential Life avdelningen annordnat en teateruppvisning där de spelade upp olika scenarior som studenter kan tänkas råka ut för och hur man ska agera i de situationerna. Det var rätt roligt att se, även om det var flera moralkakor inbakat. Det är kul att greteerna, eller faddrar som det kallas i Sverige, och resten av personalen och andra inblandade studenter anstränger sig och är väldigt angelägna om att man ska ha det så bra som möjligt. Det får en att känna sig väldigt välkommen och gör hemlängtan lite mindre påtaglig.
 
Nu kl. 18.00 ska jag iväg på en till orientationgrej. Vet inte riktigt vad det är, men det är säkerligen intressant. Sen tror jag att det är dans i "The Dive" typ skolans "nattklubb". Inte riktigt en nattklubb för det serveras ingen alkohol eller sånt, utan mer bara en plats där det spelas musik och folk har kul och dansar. Det är också en intressant del av orientation här att ingen dricker. Det har väl till största del med att göra att man inte får dricka förrens man är 21, men det verkar inte som att de "behöver" alkohol på samma sätt som vi i Sverige gör för att ha kul och släppa loss.